{ "title": "Kolon Ameliyatı", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/kolon-ameliyati.jpg", "date": "20.01.2024 11:54:19", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "Kolon ameliyatı sindirim sisteminin alt bölümü olan kalın bağırsaklarda (Kolon) meydana gelen kanser hastalığında uygulanmakta olan laparoskopik bir cerrahi türüdür. Kolon dediğimiz yapı sadece kalın bağırsak olarak karşımıza çıkmaz, aynı zamanda kolonun son bölümü dediğimiz rektum da bu yapı içerisinde yer almaktadır. Sindirim sisteminin çalışma şekline bakacak olduğumuz zaman yediklerimizin sindiriminin ağızda başladığını görebiliyoruz. Ağızdan sonra yemek borusu ile mideye geçen yemeklerin ince bağırsaklara buradan kolon adı verdiğimiz kalın bağırsak ve ardından rektum yoluyla vücuttan atılmaları söz konusudur. Kolon'da meydana gelen kanserli hücreler bu işlemin sonlandırılamamasına ve yiyecek artıklarının vücuttan atılamamasına neden olabileceğinden ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Kolon ameliyatı karnın ön duvarından ve en büyüğü 1 cm olacak şekilde 4 ya da 5 küçük delikten birine yerleştirilmiş olan teleskop ile alınan görüntülerin monitöre yansıtılması ile başlamaktadır. Diğer deliklerden de kolonda bulunan iyi ve kötü huylu olabilen kalın bağırsak hastalığının tedavisini gerçekleştirmek için kullanılan aletler sokulmaktadır. Kolon hastalıklarının tedavisinde laparoskopik işlemin yanı sıra açık ameliyat da gerçekleştirilebiliyor olsa da hastanın daha az ağrı duyması ve daha çabuk iyileşmesi mümkün olduğundan dolayı bu tür ameliyat tekniğinin tercih edildiğini görebilmek mümkündür.

Laparoskopik kolon ameliyatları

Kolon ameliyatı açık ameliyat olarak değil de laparoskopik ameliyat şeklinde gerçekleştirildiği zaman pek çok avantajı olduğunu görebilmek mümkündür. Ancak her hastaya da laparoskopik işlem uygulanamadığını unutmamak gerekir. Laparoskopik kolon ameliyatları sonrasında kişinin daha az ağrı duyduğu, ameliyat bittikten sonra hastanede daha az süre kaldığı, normal beslenme şekline daha kısa sürede başladığı, işine daha kısa süre içinde dönebildiği görülür. Ayrıca bağırsak hareketlerinin de daha kısa süre içinde normale dönmesi laparoskopik işlemin daha çok tercih edilmesine olanak sağlamaktadır.
" } ] }