{ "title": "Kolon Hastalığı", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/kolon-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 01:22:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kolon hastalığı, sindirim sisteminde kalın bağırsaktaki bir hastalıktır. Kalın bağırsağın son 20 cm'ye kadar bölümü rektum, sonraki ince bağırsaklara kadar olan kısımda kolon olarak tanımlanır. Rektum ve kolon birleşim yeri ise sigmoid kolon olarak tanımlanır. Kolondan başlayan hastalığa kolon kanseri denir. Bu kolon hastalığıdır. Kolonun iç yüzeyini kaplayan hücrelerde kolon hastalığı gelişir. Toplumda en fazla görülen kanser türleri arasında ilk beşte yer alır. Her yaşta kolon hastalığı görülebilse de 50 yaşından sonra daha yaygındır. Erkekler ve kadınlar aynı riski taşırlar.

Kolon hastalığı kalın bağırsakta kolon kısmında genetik ve çevresel etkenler yüzünden meydana gelen bir kanser tipi yani kalın bağırsak kanseridir. Kolon hastalığının oluşmasında en önemli etken hatalı beslenme düzenidir. Lif oranı bakımından yetersiz beslenme, hayvansal yağların tüketiminin fazla olması hastalığa uygun ortam hazırlar. Ayrıca kimyasallara maruz kalanlarda yüksek risk altındadır.

Kolon hastalığı belirtileri nelerdir?

Karında şişkinlik, hazımsızlık, ishal ve kabızlık, iştahın azalması, ani kilo kayıpları hastalarda etkili olur. Bu belirtilerin birisi ya da daha fazla sayıdaki ortaya çıkarsa, mutlaka Uzman bir doktora gidilmelidir. Bu ihmal edilirse, kalın bağırsaktaki tümörlü kitle giderek büyüme gösterecek ve bağırsağın daralmasıyla birlikte kalın bağırsakta kokuşma başlayacaktır. Kolon hastalığı tedavi edilmezse, hastalarda kansızlık sorunu ortaya çıkacak, kabızlık ve aralıklı olarak ağrı atakları oluşacaktır. Hastalarda dışkılama alışkanlıklarında değişme, karnın şişmesi, dışkının tam olarak boşaltılamaması gibi etkenler doktora gitmek için yeterli sebeplerdir. İhmal edilirse hastalarda bağırsakların tam tıkanması sorunu yaşanacaktır. Genel olarak kolon hastalığı belirtileri aşağıdaki başlıklarda toplanabilir;
Kolon hastalığı teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Yukarıda sayılan belirtilerin ortaya çıkması durumunda, hastalara kolonoskopi yapılarak kolon hastalığı yani kolon kanseri teşhisi konulabilir. Bundan sonra hastaya yapılacak müdahalelerden olumlu yanıt alınamazsa, zehirli maddeler kana karışarak hastada ağır bir tablo gelişmesine neden olur. Bunun sonucunda tümörün cerrahiyle çıkarılması zorlaşacaktır. Bu yüzden cerrahi yöntemlerle kolon hastalığının tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Öncelikle tümörün ve çevre dokuların ameliyatla temizlenmesi önemlidir. Kolon hastalığının evresine göre, radyoterapi ve kemoterapi tedavileri de uygulanır.

Kolon hastalığından korunmak için neler yapılabilir?

Herkesin beslenmesine dikkat etmesi kolon hastalığından korunmak için önemli bir aşamadır. Ayrıca bitkisel önerilerde Uzman kontrolünde uygulanabilir. Sağlıklı beslenme beden sağlığının korunmasında önemlidir. Bu yüzden önerilen yiyecekler tüketilmelidir. Özellikle anason, buğday, yeşil çay, brokoli, acı ağaç, çörek otu, çilek, ayva, dut, lahana, kekik, zeytin, kuşburnu, sarımsak, soğan gibi yiyecekler kolon hastalığına yakalanmanıza engel olabilir. Aşırı yağlı besinler, baharatı fazla olanlar, tuz ve kırmızı et diyet listesinde mümkün olduğu kadar az olmalıdır. Taze sebze ve meyveler diyetin temel unsurları olmalıdır. Ayrıca düzenli olarak kontroller ihmal edilmemelidir. Erken teşhis edilen kolon hastalığı daha kolay tedavi edilebilir.
" } ] }