{ "title": "Kolon Kanseri 4 Evre", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/kolon-kanseri-4-evre.jpg", "date": "22.01.2024 00:20:36", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Kolon Kanseri 4 Evre: Kolon yani kalın bağırsak kanseri en sık görülen üçüncü kanserdir ve hem erkek cinsiyetinde hem de kadın cinsiyetinde kanser nedenli ölümlerin arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Fakat erken dönemlerinde tanı konulup tedaviye başlandığı zaman tedavisi en olanaklı kanserler arasında yer almaktadır. Erken evrede tanı konularak tedaviye alınmış olanlar arasında beş yıl içerisinde sağ kalma oranı %90 kadardır. Bazı durumlarda düzenli yapılan tarama ile alınması olası olan prekanseröz oluşumların ortaya çıkartılmasını sağlayarak böylelikle de daha baştan kanser oluşumu önlenebilmektedir.

Kolon Kanseri 4 Evre olarak evrelerin aşamaları ve belirtileri şöyledir;

Evre 0: Kanser çok erken safhadadır, insitu karsinom adı da verilebilir. Sıklıkla polipektomi yeterli olacak ve nadiren kalın bağırsağın bir bölümünü alınması yani kolektomi gerekecektir. Kemoterapi veya radyoterapi gerektirmez.

Evre I: bu evrede kanser kalın bağırsağın iç kısmını tutmuştur. Kalın bağırsağın kanserli kısmının alınması kolektomi ve lenf bezlerinin çıkartılması prensibine dayanmaktadır. Kemoterapi veya radyoterapi gerektirmemektedir. Beş yıllık sağ kalma oranı ise %90'dan fazla olmaktadır.

Evre II: Kanser kalın bağırsağın dışına yayılmıştır, fakat lenf bezlerini tutmamıştır. Kalın bağırsağın kanserli kısmının alınması kolektomi ve lenf bezlerinin çıkartılması prensibine dayanmakta, kemoterapi sıklıkla gerektirmemektedir. Kanserli yapının patolojik incelemesinde yüksek dereceli high grade olduğu görülmesi, kanserli hücrenin komşu organlara yayılma göstermesi, ameliyat sırasında 12'den az sayıda lenf bezinin çıkartılmış olması, cerrahi yapılan kısımlara yakın bir bölümde kanserli hücrelerin görülmesi, kanserin bağırsakta delinmeye sebep vermiş olması durumunda, ameliyatı yapan cerrah, kemoterapi ve nadiren radyoterapi önerebilmektedir. Beş yıllık sağ kalım oranı %90 civarında gözlenmiştir.

Evre III: Kanserli hücreler yakında bulunan lenf bezlerine yayılmaktadır. Kalın bağırsağın kanserli bölümünün alınması kolektomi ve lenf bezlerinin çıkartılması ve ek olarak kemoterapi ve bazen de radyoterapi almaya dayanmaktadır. Beş yıllık sağ kalım oranı %45-65 civarında değişmektedir.

Evre IV: Kanserli hücreler vücudun diğer organlarına (Akciğerlere, karaciğere veya diğer organlara) yayılma göstermiştir. Bu durumda cerrahi tedavinin yararı yok denecek kadar azdır, öncelikli olarak endoskopik stentleme, kemoterapi, radyoterapi veya hedefli tedavi uygulanır. Hastanın bu tedavilere yanıt verdiği gözlenirse veya sonuçta metastaz yapmış tümörlerin küçülerek, tedaviye olumlu yanıt vermesi ile bundan sonra ameliyat düşünülmektedir. Ancak, tümörün tam tıkanmaya veya bağırsakta delinmeye yol açtığı durumda kalın bağırsağın dışarıya ağızlaştırılması (Bağırsağı dışarı alma, stoma, kolostomi) şeklinde cerrahi girişim gerekebilmektedir.
" } ] }