{ "title": "Kolon Kanseri Ameliyatı", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/kolon-kanseri-ameliyati.jpg", "date": "19.01.2024 04:08:18", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Kolon Kanseri Ameliyatı, kolon kanseri tedavisi için çoğunlukla genel cerrahi, onkoloji, gastroentoroji ve radyoloji birimlerinin Uzman doktorları ile çalışılmaktadır. Kolon kanseri tedavisinde kullanılan yöntemler öncelikle cerrahi işlem, kemoterapi, radyoterapi ve hedefli tedaviler şeklinde yer almaktadır.

Kolon Kanseri Ameliyatı; Cerrahi İşlem Nasıl Uygulanır, öncelikle tümör ve lenf bezlerinin alınmasına yönelik cerrahi yöntem en yaygın tercih edilen tedavi tekniğidir. Kolon kanseri ameliyatı öncesinde hastaya kolon temizliği ya da bağırsak hazırlığı uygulanır. Kolon ameliyatından önce oluşabilecek enfeksiyon durumuna karşı hastaya antibiyotik ile kolon kanseri olan hastalarda sıklıkla rastlanılan bacak damarlarında meydana gelen pıhtılaşmanın engellenmesi için kan sulandırıcı (Düşük molekül ağırlıklı olan heparin) uygulanmaktadır. Kolon kanseri ameliyatı için genellikle laparoskopik cerrahi, açık cerrahi ya da robotik cerrahi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Kolon ameliyatı robotik cerrahi ya da laparoskopik cerrahi yöntemleri kullanılarak birkaç tane küçük deliğin içerisinden kalın bağırsakta kanserli olan bölgenin alınması işlemi ile yapılır. Ardından karın bölgesinin farklı olan bir bölgesinden biraz büyük kesi açılarak kanserli kalın bağırsak deriye teması olmadan dikkatli bir şekilde dışarıya alınması şeklinde uygulanmaktadır. Kolon ameliyatında kullanılan her iki yöntemin seçilmesi çok daha az ağrılı olması, hastanın erken işe dönme olasılığının olması ve nadirde olsa ameliyat yerinde fıtığın belirlenmesi şeklinde avantajları mevcut olmaktadır.

Kolon Kanseri Ameliyatı Tümörlü Bölgeye Nasıl Müdahale Edilir, pek çok hastada cerrah genellikle tümörlü bölge çıkarıldıktan sonra kalın bağırsağın ya da rektumun sağlam kalan parçalarının yeniden birleştirme işlemi (Anastomoz) yapılır. Fakat bazı durumlarda tümörlü bağırsak alındıktan sonra geçici ya da kalıcı olarak kalın bağırsak karın derisine dikilme işlemi (Stoma, bağırsağın dışarı alınması, kolostomi) gerekebilmektedir. Eğer kalın bağırsağın sağ tarafında mevcut olan bir kanser söz konusu ise sağ yarısı alınır ve bu duruma sağ hemikolektomi ya da sağ kolektomi ismi verilmektedir. Ancak sol yarısında ise sol yarısı alınır ve buna sol hemikolektomi ya da sol kolektomi ismi verilmektedir. Bağırsağın devamlılığını ve normal işlevini yapabilmesi için sağlıklı olan iki ucun birleştirilerek (Kolo-kolik ya da kolo-analanastomoz) işlemi ile sağlanmaktadır. Kolon kanseri ameliyatı özellikle Uzman genel cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Başlıca uğraş alanları bağırsak cerrahisi yani (Koloproktoloji, kolorektal cerrahi) olan Uzman cerrah olarak adlandırılırlar.
" } ] }