{ "title": "Kolon Kanseri Kan Değerleri", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/kolon-kanseri-kan-degerleri.JPG", "date": "20.01.2024 13:16:32", "author": "Betül", "article": [ { "article": "Kolon Kanseri Kan Değerleri, İnsan sindirim sisteminin kalın bağırsağa ait bölümü kolon ve rektum denen kısımlardan oluşur. Kalın bağırsağın sonuna denk gelen 20 cm kadarlık kısma rektum denir. Rektumdan ince bağırsağa kadar olan kısmına ise kolon denir. Rektuma oranla daha uzundur. Bazı insanlarda 150 cm'ye kadar olduğu ölçülmüştür. Diğer vücut birimlerinde olduğu gibi bu bölgelerde de kanser oluşumu gözlenebilmektedir. Kolonda oluşan kanser tipine kolon kanseri (Kolon CA) denir. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırmalara göre en çok görülen kanser tiplerinin içerisinde yer alır. Kolon kanseri yaş farkı gözetmeksizin her insanda gözlenebilir. Fakat sıklıkla 50 yaş ve üzeri hastalarda varlığı gözlemlenmiştir. Cinsiyet farkı da gözetmez bu hastalık. Normal bağırsak hareketlerinde oluşan farklılıklar, ishal hali ya da kabızlık varsa ya da kişi dışkılama yapmasına rağmen yeterince rahatlama hissetmiyorsa derhal bir hekime başvurmalıdır. Bununla birlikte dışkısında kan gözlemlediyse, bulantı ve kusma durumu varsa, gaz-şişkinlik hissi ile seyreden kramplar yaşıyorsa, belirgin bir yorgunluk hissi varsa yine hiç zaman kaybetmeden bir Uzman hekime başvurmalıdır.

Kolon Kanseri Erken Tanı Nasıl Konulur?

Erken tanı amaçlı yaptırabileceğiniz CRC denilen genetik bir kan testi mevcuttur. CRC (Colorectal Cancer) testi için kan örneği alınır ve laboratuvar ortamında analizi yapılır. Bu test için risk altında olduğu düşünülen hastanın kolundan alınan 10 cc kan yeterli olmaktadır. Optimum 1 hafta içerisinde test sonuçlanır. Bireyde kanser riski gözlemlenirse hemen Uzman bir hekim tarafından tedavi sürecine başlanır. Eğer risk faktörü yoksa, birey rutin zamanlarda takibi yapılmak üzere normal yaşantısına dönmesi konusunda bilgilendirilir. Ölüm riski en yüksek 2. Kanser türü olan kolon kanserinde erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Çünkü dünyada neredeyse 500binden fazla kişi bu kanser yüzünden hayatını kaybetmektedir. Yaşı gereği, ailede kanser hikayesi sebebi, yaşadığı coğrafya ve beslenme bozuklukları gerekçesiyle risk altında bulunan bütün bireylere kolayca uygulanabilen bu kan testi, genetik olması sebebiyle de çok hassas bir çalışma ürünüdür ve oldukça güvenilirdir. Bu test Amerika'da Ocak-Haziran 2011 tarihleri arasında neredeyse 30000 bireye yapıldı. CRC testinde sonuç pozitif çıkarsa yüksek risk altında olduğunuzu söyleyebiliriz. Süreç dahilinde Uzman eşliğinde kolonoskopi yapılır ve daha net bir bilgiye ulaşılır.

Kolon Kanseri Kan Değerleri

Kolon kanseri kan değerleri ilişkisinden ziyade dışkıda kan testleri ile de hastalık için erken tanı şansı elde edilebilir. Bu süreç için hastanın ya da risk altındaki bireyin beslenme alışkanlığı ve ilaç kullanımı belli bir süre kontrol altına alınır. Polip ya da tümör varlığı söz konusu olduğunda dışkının geçişi sürecinde narinleşen kan damarlarından sızıntı şeklinde kanamalar gözlemlenebilir. Bu testin negatif ya da pozitif sonuçlanması tam bir veri elde etmemizi sağlamaz. Ayrıca gaitada gizli kan testi de yapılabilir. Bunun için bireyden art arda 3 dışkı örneği alınır. Bu test sayesinde kolon kanseri varlığının %50 gibi bir kısmından söz edebilecek bilgiye sahip olabiliriz. Bu testi uygulamak için yoğun bir diyet ve ilaç kısıtlamasına gidilmesi gerekmektedir. Kanser varlığından yarı yarıya söz edebilecek bilgi vermesine rağmen dezavantajları da vardır. Çünkü bazı polip ve tümörler kanama eğilimde değildir. Kolon kanseri kan değerleri sonucunda hastalık konusunda pozitif bir ibare varsa ve Uzman hekim tarafından diğer testler ile de hastalığın varlığı kesinleşmişse hemen tedavi aşamasına geçilir. Kanserin evresi ve bulunduğu bölge göz önüne alınarak hastanın genel sağlık durumu ve bireysel tercihleri doğrultusunda en etkin tedavi yöntemi cerrahi girişimdir. 1. Evre kolon kanserinde kemoterapi önerilmez. Eğer lenf nodu ile bağlantısı varsa ya da metastaz söz konusuysa kemoterapi düşünülebilir. Radyoterapi yöntemi ise nadiren kullanılır.
" } ] }