{ "title": "Kolon Kanseri Kemoterapi", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/kolon-kanseri-kemoterapi.jpg", "date": "21.01.2024 12:10:48", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Kolon kanseri kemoterapi, Kemoterapinin amacı hastada yeni tümörlerin oluşumunu engellemek. Vücuttan tamamen çıkarılamayan tümörlerin oluşturduğu rahatsızlıkları ortadan kaldırmak için verilmektedir. Kolon kanseri kemoterapi hastalığın evresine göre verilir. Ayrıca hastanın özelliklerine göre tedavi süreci planlanmaktadır. Her hastanın tedavi planı bireysel değerlendirme sonucunda oluşturulmaktadır. Kanser hücrelerine ilaç verilerek yıpratılmasına kemoterapi denilmektedir. Verilen ilaçların tıbbı onkolog ya da medikal onkolog tarafından planlanmaktadır.

Kolon kanseri kemoterapi uygulama evreleri

Terapinin uygulamasında kürü genellikle ilaçlarla 21-28 günde bir tekrarlanabilir. Genellikle damardan sıvı şeklinde enjekte edilir veya ağızdan hap olarak uygulanır. Bazı durumlarda hastalar kürleri hastanede yatarak alması gerekebilir. Her kürden sonra hastanın medikal onkoloji doktoru tarafından kontrol edilmektedir. Bu kontrolde ise hastanın şikâyetleri dinlenir, ilaçların yan etkileri sorgulanır ve muayene edilir. Kür uygulanmadan evvel hastanın kan sayımı yapılır. Bu sayım sonucunu Uzman kişiler kontrol etmektedir. Ameliyattan sonra hastanın kemoterapi alıp almayacağını, tedavinin kaç kür olacağını patoloji raporundaki tümöre ait özellikleri belirlemektedir. Esas bu kararın verilmesinde hastanın genel durumu ve yaşı büyük ölçüde etkilemektedir.

Kolon kanseri kemoterapide uygulanan ilaçlar

Belli bir süre sonrasında kanser hücreleri kalın bağırsakta kanserin oluşmuş olduğu bölümde kana karışır ve vücudumuza yayılma ihtimali vardır. Bu durumda doktorun belirlemiş olduğu hastalarda kanser hücrelerinin başka organlara sıçramasını engellemek, tam iyileşme sağlamak ve kanser hücrelerini yok etmek için ilaç tedavisi yapılması gerekir.

En çok kullanılan ilaçlar 5-fluorourasildir. Bu ilacın yanında başka ilaçlarda tedavide eklenebilir. Bu ilaçlardan birkaçı oxaloplatin, irinotekan, bevazizumabdır. Kalın bağırsak tedavi için kemoterapi amaçlı verilen ilaçlar günlük tedavi ünitelerinde uygulanır. Hastanın bu tedavi sırasında hastaneye yatmasına gerek yoktur. Her hastanın kanserle savaşma gücü farklıdır. Ayrıca hastanın ilaçları tolere edeceği düzey de farklıdır, sebebi hastadan hastaya değişmektedir. Bundan dolayı hastanın tedavisinin bir Uzman tarafından yapılması gerekmektedir.

Kolon kanseri kemoterapide yan etkiler nelerdir?

Kanserlerin tedavi için bile hastalara özel geliştirilen yöntemler uygulanır. Bu nedenden dolayı yan etkiler kişiden kişiye göre değişmektedir. En yaygın olan yan etkiler ise; bulantı, kusma, ateşlenme, saç dökülmesi, yorgunluk iştahsızlık, ağızda küçük yaralar, basur memesi, ishal, kanama, el ve ayaklarda keçelenme, ciltte kuruluk, gözlerde yanma, güneşe karşı hassasiyet gibi birçok yan etkisi görülmektedir. Bu belirtiler var ise yapılacak en doğru şey acil olarak doktorunuza başvurulmalıdır.

Kolon kanseri kemoterapisi sırasında neler gıda olarak ne tüketilebilir

Bol proteinli gıdalar tüketilmelidir. Vücudun kendini tamir etmesi için proteine ihtiyacı vardır. Protein olarak da sıralamaya göre balık, tavuk ve kırmızı et tüketilmelidir. Yeterli proteini almak zorundaysanız ve beyaz etten tüketmiyor iseniz kırmızı etten uzak durmayın. Ayrıca sebze ve meyve tüketimi sayesinde vücudunuzdaki bağırsak hareketlerinin düzenli ve vitamin açısından önemlidir. Ek vitamin ihtiyacınız var ise doktorunuzla görüşüp ek vitamin ilaçları kullanabilirsiniz. Fakat aşırı olarak alabileceğiniz E ve C vitaminlerinden uzak durunuz. Kolon kanseri kemoterapisi sırasında çok yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durunuz. Çiğ sebze tüketmeyiniz. Kabuklu yiyecekleri soyulduktan sonra tüketiniz. Evde tüketeceğiniz sebze ve meyveleri çok iyi yıkamalısınız.
" } ] }