{ "title": "Kolon Sendromu", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/kolon-sendromu.jpg", "date": "21.01.2024 18:37:26", "author": "bayram sarı", "article": [ { "article": "Kolon Sendromu, yapısal değil fonksiyonel bir sekte olarak nitelendirilir. Ağrı şişkinlik ve boşaltım konusunda sekteye uğrayan kişilerde yapılan testler neticesinde herhangi bir organik bozukluk veya patolijik bulgu olmaması genellikle kolon sendromunu düşündürür. Bu sebepten ötürü doktora detaylı blgi vermek ve şikâyetleri iletmek hastalığın teşhisini oldukça kolaylaştıran bir durumdur.

Kolon Sendromu, hastalığın uzun süre devam etmesi sonucu ciddi rahatsızlıklara (Kanser v. B.) yol açmaz. Fakat hastanın yaşam kalitesini kötü anlamda etkilemektedir. Çok sık rastlanılan bir hastalık olmasına karşın doktora başvurmadan, bu hastalığı hayat tarzı olarak kabul edenlerin sayısı oldukça fazladır. Oysa kolon sendromu hastalarının günlük hayatta yaptığı birçok işi yarıda bırakma olasılığı bahsi geçen hastalıktan dolayı oldukça yüksektir. Yapılan bir araştırmaya göre kolon sendromu hastaların soğuk algınlığından sonra işe ve okula gitmeme sebeplerinde 2. Sıradadır. Bu hastaların yaşam kalitesinin ileri düzey böbrek yetmezliği olan hastalar ile aynı olduğu görülmektedir. Bu da gelinen noktada bu hastalığın yaşam kalitesini nasıl etkilediğinin en önemli göstergesidir. Bu hastalık tüm uluslarda ve hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Daha önce yapılan araştırmalarda kadınlarda daha sık görüldüğü iddia edilse de son yapılan araştırmalarda erkeklerde az görünmesinin nedeninin, şikâyetleri neticesinde doktora başvuran erkek sayısının az olmasından kaynaklanabileceği açıklanmıştır. Rahatsızlıklar genellikle 45 yaş öncesinde etki etmeye başlar. Toplumda görülme ihtimali %10 olarak açıklanmıştır. Fakat bu rakam gelişmiş ülkelerde daha fazladır.

Kolon Sendromu Neden Olur?
Kolon Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Karın Ağrısı: Künt bir ağrı şeklinde oluşur. Ağrılar dalga halinde gelir gider. Sıklıkla yemekten sonra meydana gelir. Gaz çıkarma ve dışkılamda rahatlama hissedilir.

Şişkinlik: Hastalar normal kişilere göre daha fazla gaz üretmeseler de gaz bağırsak yolu ile çıkamadığından dolayı rahatsızlık oluşturur. Sıklıkla yemek yedikten sonra başlayan ve gün boyu bağırsaktan sesler gelmesi, karın bölgesinde sıkışıklık ve giysilerin rahatsız etmesi gibi durumlar ile sürer.
" } ] }