{ "title": "Kolon Tümörü", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/kolon-tumoru.jpg", "date": "19.01.2024 12:08:14", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kolon tümörü, bir diğer adıyla kalın bağırsak kanseri olarak bilinmektedir. Kalın bağırsak içerisinde bulunan hücrelerin kendi kendine farklılaşarak değişik yapıları oluşturmasıyla kanser oluşur. Oluşan kanser hücreleri her geçen gün biraz daha gelişeceği için diğer tümörlerde olduğu gibi kolon tümöründe de tedavi gerekecektir. Bu gibi hastalıklarda en önemli şey erken teşhistir. Çünkü bu durum ne kadar erken teşhis edilirse o kadar ciddi bir şekilde tedaviler yapılır. Kolon tümörü her geçen gün büyüyen bir tümördür. Bu nedenle bu tümör daha fazla büyümeden ortadan kaldırıldığında hem tedaviler daha kolay olur hem de hasta bu durumdan daha az etkilenir. Bu rahatsızlık eğer tedavi edilmezse ileri zamanlarda tümörün yakın olan diğer organlara geçme olasılığı çok yüksektir. Tümör bu şekilde diğer organlara geçtiği zaman insanlarda ölüme bile neden olabilir. Bu tümör türü günümüzde en çok yetişkinlerde meydana gelmektedir. Bilindiği gibi kolon bölgesinde kısmen sindirilmiş olan gıdalar ince bağırsaktan gelerek bu bölgede biraz daha sindirime uğrar. Kolon adındaki organda sindirime uğrayan maddelerin emilimi iyice gerçekleştirildikten sonra buradan anüse gider ve anüsten dışarı atılır. Kolon tümörü, direk olarak rektumdan başlayarak oluşmaktadır. Genellikle kolonun iç tabakasını örten katmanlarında oluşan tümör, kimi zaman tek bir yapıdan oluşsa bile bazen de birçok farklı yapıdan oluşarak kolon içerisinde yayılabilir. Bu durum insanlarda kolon tümörü türüne göre değişiklikler gösterebilir.

Kolon tümörü risk faktörleri nelerdir?
Kolon tümörü meydana geldiği zaman ne gibi belirtilere neden olur?

Bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler: Kolon tümörü, gelişim olarak ilerleyerek ileri safhalara ulaştığı zaman direk olarak bağırsaklarda istemsiz kasılmalara neden olacaktır. Bu durum ise insanlarda düzensiz olarak tuvalete çıkma ihtiyacının oluşmasına neden olacaktır.

Sindirim bozukluğu: Bağırsakların düzensiz çalışmasına bağlı olarak buraya gelen besinler aşırı bir şekilde sindirilecek ya da daha az sindirilecektir. Bu nedenle insanlarda kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıklar sık sık baş gösterecek ve bu durumlar da daha farklı hastalıkların oluşmasına neden olacaktır.

Dışkıda kan: İlerlemiş olan kolon tümörü vakalarında kişilerde gizli ya da açık bir şekilde dışkıyla birlikte kan meydana gelir. Meydana gelen kanama genellikle parlak olsa bile bazen koyu kırmızı bir halde de görülebilir.

Sürekli yorgunluk: Bağırsağın huzursuz olması ve vücut bağışıklığının sürekli olarak tümörü yok etmeye çalışmasına bağlı olarak insanlarda sürekli yorgunluğa neden olmaktadır.

Bunların yanında ayrıca; Bulantı ve kusma, Aşırı kilo kaybı, şişkinlik, kan kaybı, makata yakın yerlerde şişlik, kramplar, gaz birikmesi, hazımsızlık gibi durumlar da belirtiler arasındadır.
" } ] }