{ "title": "Kolon", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/kolon.jpg", "date": "19.01.2024 19:28:21", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Kolon, Beslenme düzenli ve her gün yapılması gereken bir ihtiyaçtır. Vücuda alınan besinler bir kısmını bünyesine alır. Fazlalık olan kısmında vücut dışına atmak için çalışır. Mide kısmında üretilen besinlerin artığı ince bağırsağa gönderilir. İnce bağırsağa ulaşan besinlerin bir kısmı emilir. Besinlerin emilmeyen kısmı ise kalın bağırsağa yol alır. Kalın bağırsak burada yavaş hareketlerle ulaşan besin ayıkları için boşaltıcı ortam hazırlamaktadır. Ayrıca kalın bağırsak en çok suyun vücut tarafından geri emilmesi sağlamaktadır. Sağlıklı bir insanın bağırsağı kişinin günlük dışkılama ihtiyacını karşılamaktadır. İnsanlarda ve memeli canlılarda bağırsak kalın ve ince bağırsak olmak üzere iki adet bulunur. Sindirim sisteminde kolon ince bağırsaktan sonra gelen kısmıdır.

Kolon çeşitleri ve ne işe yararlar

Kalın bağırsakta üç bölümden oluşur. Bunlar; rektum, çekum, kolondur. Kalın bağırsağın kolon denilen kısmı ise dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar; çıkan kolon, transvers kolon, inen kolon ve sigmoid kolon'dur.

Çıkan kolon: Çıkan kolonun uzunluğu 15 cm'dir. Başlangıç kısmı çekum ile ağızlaşma olmuştur. Çıkan kolonun karın içindeki gidişatı ve karın ön duvarına izdüşümü sıralanış şekli en altta başlangıç bölümü sağ iliak bölüm sora sağ bel bölgedir. Sağ bel gölgesinde bulunan karaciğerin alt tarafının alt kısmında bulunan yerden çıkmış olan kolon sol tarafa doğru bir dirsek yapmaktadır. Dirseğe verilen ad ise fleksurs kolika dekstra'dır.

Transvers kolon: Kolonun ikinci kısmı olan transvers kolon ortalama uzunluğu 50 cm'dir. Bu bölüm sağ bel bölgesinden yani fleksura kolika dekstra kısmından başlar ve yukarı kısma bakan bir eğrilik yapar. Oradan sol hipokondriak bölümüne ulaşır. Transver kolon, sol hipokondriak bölgeden başlayarak aşağı tarafa doğru bir dirsek yapmaktadır. Bu çıkan dirseğe fleksura kolika sinista denilmektedir. Transvers kolonun sağ uç kısmının arka tarafında peritonla örtülü bulunmamaktadır. Bu bölüm ise pankreas başı ve duodeunum inen bölümlerine yakındır. Bir bağla bu bölümlere bağlanmıştır.

İnen kolon: Kolunun üçüncü bölümüne inen kolon denilmektedir. Bu kısmın uzunluğu 25 cm'dir. İnen kolonun başlangıç kısmı fleksura kolika sinistre'dan başlamaktadır. İnene kolon sol hipokondriak, sol bel ve iliak bölümlerinden de geçer. Alt tarafta küçük pelsive bağlanmaktadır. Bu kısımda ise sigmiod kolon ile birleşir. Fleksura kolika sinistre bir bağ aracılığı ile diyaframa sanki asılmıştır.

Sigmoid kolon: Kolonun son kısmını sigmoid kolon oluşturmaktadır. Boyu 40 cm uzunluğundadır. Küçük pelvisin iç kısmına yerleşmiştir. Ayrıca üst bölümden inen kolonla, alt tarafında rektuma birleşir. Sigmoid kolonda kendi içinde üç kısımdan oluşmaktadır.
" } ] }