{ "title": "Sağ Kolon Kanseri", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/sag-kolon-kanseri.Jpeg", "date": "18.01.2024 22:24:00", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Sağ kolon kanseri, Bağırsağın tıptaki diğer adı kolon olarak da geçmektedir. Sindirim sisteminin bir bölümüdür. Sağ kolon kanseri, sindirim bölümünün kolon ve rektum bölümünde meydana gelmektedir. İnce bağırsaktan sindirilmemiş olarak gelen gıda atıkları ilerletilerek bir kısmı karıştırılır. Diğer atıkların içindeki su ve tuz emilir, kıvama getirir. Bu bölüme kolon denilmektedir. Kolon 4 bölümden meydana gelmektedir. Sağ bölümde kasıklardan başlayarak yukarı karaciğere ulaşan bölüm ascenden kolon denir. Dalak tarafına doğru devam eden bölüm transvers kolon denir. Aşağı tarafta iner ve sol kasığa doğru uzanan bölüm descenden kolon ve bu kısımdan rektuma kadar olan kısmına sigmoid kolon denilmektedir. Vücudumuzda kolon kısmında kıvama getirip, dışkı anüs yoluyla dışarı atılır. Vücut kısmında bu kadar süre bekletilip depolandığı yer rektumdur. Bağırsak kanserleri kendi aralarında kolon kanserleri ve rektum kanserleri diye ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca kolon kanseri kendi içinde sol ve sağ kolon kanserleri diye ayrılmaktadır.

Sağ kolon kanserinde risk faktörleri nelerdir?
Sağ kolon kanseri belirtileri nelerdir?
Sağ kolon kanserinin tedavisi ve uygulanan yöntemler

Sağ kolon kanseri genel cerrahi

Kolon ve kalın bağırsak kanserlerinde en yaygın olarak tercih edilen tedavi yöntemidir. Lenf bezlerinden tümörü cerrahi işlemle çıkartılmasıdır. Ameliyat öncesi bağırsakta temizlik uygulanır. Ameliyattan evvel hastayı enfeksiyondan korumak için antibiyotik ve damarlardaki pıhtılaşmayı önlemek içinde kan sulandırıcı ilaç verilir. Ameliyat açık cerrahi, kapalı ameliyat ya da robotik cerrahi yöntemle uygulanır. Kapalı ameliyat veya robotik cerrahi yöntemleri birkaç küçük delik açılarak bağırsaktan kanser alınır. Farklı bölümünden az biraz büyük bir kesi yapılarak tümörlü bağırsağın bir torba yardımıyla deriye temas ettirilmeden dışarıya alınır. Her iki yöntemde daha az ağrılı geçmektedir. Ameliyat yerini az da olsa fıtığı belirlemesi gibi avantajları vardır. Bağırsak ameliyatlarını genel cerrahiler gerçekleştirmektedir.

Sağ kolon kanseri kemoterapi

Kanserli hücrelerin çoğalmasını ve öldürülmesi için kanser ilaçlarının toplar damar yolu ile uygulanabilir ya da organa, karın boşluğuna kemoterapi yapılabilir. Ameliyat sonrası kemoterapi ise 2 ve 3. Evre olan kanserlerde uygulanır. Bazen de 4. Evredeki kanserin tümörünü küçültmek içinde uygulanabilir. Bağırsağa uygulanan kemoterapi ortalama iki haftada bir veya 6 ay süre ile yapılmaktadır.

Sağ kolon kanseri ışın tedavisi nasıl yapılır?

X ışınlarını kullanarak kanser hücrelerini öldürmek ve çoğalmalarını engellemek için kullanılır.

Sağ kolon kanseri hedefli tedaviler

Kemoterapinin kanserli hücreleri öldürmesi ile sağlıklı hücrelerde zarar görmektedir. Kemoterapinin yan etkilerinden korumak amacı ile kişiye özel hedefli tedaviler geliştirilmektedir. Sağ kolon kanserinde özel olarak geliştirilmiş olan monokional antikor tedavi olarak yalnızca kanserli hücreleri vurması amaçlanır. Monokional antikorlar damardan uygulanmaktadır. İlaçları tek başlarına taşırlar. Üzerinde taşımış olduğu zehirli ve radyoaktif maddeleri sağlıklı hücrelere ulaştırmadan direkt kanserli hücrelere taşırlar.
" } ] }