{ "title": "Spastik Kolon Diyeti", "image": "https://www.kolon.gen.tr/images/spastik-kolon-diyeti.jpg", "date": "20.01.2024 02:04:59", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Spastik kolon diyeti, spastik kolon diğer adıyla irritabl bağırsak sendromu hastalarda farklı etkiler gösteren bir rahatsızlıktır. Bu nedenle ortaya çıkan kasılmalar, kramplar hastalarda farklı etkilere neden olmaktadır. Bunlar rahatsız edici düzeyde olsa da hastalar tarafından yaşam tarzı olarak benimsenebilmektedir. Bazı hallerde etkilerin yaşam kalitesini düşürecek seviyeye gelmesi de mümkündür. Spastik kolon diyeti hastalığın belirtilerinin azaltılmasında önemli bir yere sahiptir. Hastaların tüketmekten kaçınacağı besinler vardır. Bunların diyet listesinde olmaması ya da mümkün olduğu kadar azaltılması hedeflenmelidir. Gerekirse bunun için bir beslenme uzmanından, doktordan da destek alınmalıdır.

Spastik kolon hastaları en fazla gaz, kramp ağrıları ve dışkılama sorunlarından yakınırlar. Dışkılama sorunları ishal ya da kabızlık şeklinde etkili olabilir. Krampla birlikte ağrı çekmelerine rağmen, dışkılamada zorlanırlar. Rahatsızlığın kaynağı net olarak bilinmediğinden etkin bir tedavi yolu da bulunmamaktadır. Hastaların bu kadar rahatsız olmasına neden olan spastik kolon, herhangi bir kanamaya, kanser gibi olumsuz etkilere yol açmaz. Bunun bir yapısal bozukluk yerine fonksiyonel bozukluk olarak değerlendirilmesi gerekir. Yaşam kalitesini düşürmemesi için, beslenmede uygun yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Spastik kolon diyeti yakınmaları olan hastalara en iyi şekilde faydalı olacaktır.

Spastik kolon hastalığının en belirgin semptomu bağırsak spazmlarının oluşmasıdır. Karın ağrısı ve kramplarla birlikte besinler bağırsakta daha uzun süre kalırlar. Bazen de besinler bağırsakta daha kısa kalabilir. Bu durum ishal ve kabızlığın oluşmasında etkili olur. Sindirim sorunları tetiklenir, çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu hastaların spastik kolon diyeti yaparak, yaşam boyu dengeli beslenmesi tavsiye edilir. Çünkü başka bir tedavisi olmayan bir rahatsızlıktır. Diyetle yakınmaların azaltılması, tekrarlarının önlenmesi sağlanabilir. Yaşam kalitesi iyileştirilerek, hastaların rahatlaması mümkün olabilir. Öğünler atlanmadan yemek yenmeli, günlük 5-6 öğün düzenlenmelidir.

Spastik kolon diyeti nasıl yapılmalı?

Hastalarda spastik kolon nedeniyle uzun süren bir ishal sorunu bulunuyorsa, diyet listesinde düşük lifli besinler olmalıdır. Ancak liften tamamen fakir bir beslenme tavsiye edilmez. Besinlerdeki az lif sindirim sistemini özellikle bağırsakları rahatlatır ve spastik kolon şikâyetleri azalır. Sindirim sistemini zorlamayacak meyve ve sebzeler, yağ oranı düşük besinler rahatlıkla diyette tüketilebilir. İshal etkisinde vücutta elektrolit kaybı olacağından mineraller bakımından zengin olan balık, avokado, muz tüketimi uygun olur.

Spastik kolon diyeti sırasında tüketilmesi tavsiye edilmeyen besinler

Spastik kolon belirtileri besinlerle azaltılabilir. Aynı zamanda besinler belirtileri tetikleyebilir. Özellikle sindirimi zor olan yiyecekler spastik kolon diyetinde yer almamalıdır. Buğday gluteni, yapay tatlandırıcılar, kırmızı et, yağ oranı fazla besinler, kimyasal katkı içerenler, kafein, gazlı içecekler ve alkol spastik kolon belirtilerin tetiklenmesine neden olabilir.

Bu besinler dışında bazılarının da kontrollü tüketilmesi gerekir. Bunlar arasında fasulye, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapıcı sebzelerde vardır. Baklagiller de gaza neden olduğundan fazla önerilmez. Laktoz içeren süt tüketimi sindirimi zorlaştıracağı için hastalara önerilmeyen besinler arasındadır.

Spastik kolon diyeti için bitki çayları

Bitki çayları arasında sindirime yardımcı olanlarda gün içinde içilebilir. Özellikle yemeklerden sonra içilmesi faydalı olabilir. Bitki çayları arasında hastalara en faydalı olan nane çayıdır. Bağırsaklarınızı rahatlatacak nane çayını demleyerek hazırlayabilirsiniz. 1 fincan kaynar suya 1 çay kaşığı kuru nane koyarak, 10-15 dakika demleyin. Bunu günde 3 defa ılık olarak içebilirsiniz.
" } ] }